Social Media vormen en aspecten

Wat zijn Social Media vormen en wat zijn Social Media aspecten
Zoals eerder beschreven kan Social Media worden gezien als een faciliteit die voor komt in vele verschillende vormen zoals Facebook, Blogger en Twitter. Verschillende Social Media vormen, die zich kenmerken door het bevatten van verschillende Social Media aspecten. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan Blogs als vorm, waarbinnen het informeren en het delen van kennis en beleving als aspect, een belangrijke rol speelt. Binnen de Social Media wereld zijn er regelmatig veranderingen en ontwikkelingen te zien als het gaat om de vorm. Als we kijken naar Social Media aspecten zijn de veranderingen hierbinnen vaak veel geleidelijker en vragen om een aanpassing van de cultuur. Een voorbeeld hiervan is de kijk op privacy en wat mensen wel en niet delen met de wereld via Social Media. Om inzicht te krijgen in de verschillende vormen, zal nader moeten worden bekeken welke aspecten deze vormen bevatten en in welke mate elk aspect voor komt binnen de Social Media vorm. Het inzicht in de Social Media vormen en aspecten zal bijdragen aan het verkrijgen van inzicht in de potentieel aanwezige onderzoeksdata. Hiervoor zullen de verschillende Social Media vormen en aspecten worden beschreven en de eventuele mogelijkheid om de vorm te gebruiken ten behoeve van imago onderzoek.

Social Media aspecten
De Social Media aspecten kunnen ook wel gezien worden als de kenmerken van de Social Media omgangsvorm. Eerder werden al kennis delen, samen creëren en contacten leggen genoemd, maar hier zijn nog wat aspecten aan toe te voegen.

Social Media aspecten:
1-Ervaringen delen. Overbrengen wat er is waargenomen (rationele)
2-Beleving delen. Overbrengen wat er is meegemaakt (emotionele)
3-Informeren. Aanbevelen van relevantie aan anderen.
4-Kennis delen. Het overbrengen van expertise.
5-Op de hoogte houden. Status updates.
6-Contacten leggen. Bekende of nieuwe contacten samenbrengen.
7-Discussiëren/converseren. In discussie/gesprek gaan met anderen.
8-Samen creëren. Iets maken/plaatsen dat wordt verrijkt door toevoegingen van anderen.
9-Beoordelen. De mate van relevantie en de kwaliteit overbrengen.








Social Media vormen
Social Media als faciliteit kent vele verschillende vormen. Vormen die gericht zijn op het faciliteren van één of meerdere Social Media aspecten. Doordat een vorm over het algemeen de nadruk legt op het faciliteren van één bepaalt Social Media aspect zijn de vormen in te delen in groepen. Het is echter niet zo dat een vorm zich beperkt tot het faciliteren van één enkel Social Media aspect. Binnen de verschillende vormen en groepen is er een overlap waar te nemen als het gaat om de aanwezige aspecten. Door de vormen in groepen te verdelen, kan er inzicht worden verkregen in de aanwezige Social Media aspecten per groep. Hierdoor kan er een voorspelling worden gedaan met betrekking tot de aanwezigheid van potentiële relevante onderzoeksdata. Deze mogelijkheid tot voorspellen is nuttig binnen het doen van Social Media research, aangezien het inzicht geeft in de aanwezige data en er gerichter kan worden gezocht. De Social Media vormen zijn onderverdeeld in de volgende groepen:

-Blogs (Blogger, Wordpress)
-Microblogs (Twitter, Jaiku)
-Fora (FOK, Tweakers)
-Location-based social networking (Foursquare, lonely planet app)
-Social networking sites (Facebook, Hyves)
-Wiki’s (Wikipedia, Wikia)
-Social bookmarking (Delicious, Digg)
-Social gaming (World of warcraft, Second life)
-Social video, foto en muziek sharing (Youtube, Flickr)


  
Welke aspecten vinden we binnen welke vormen
De gebruikte onderverdeling zal er één van vele zijn en geeft slechts een beeld van de omvang van Social Media en de verschillende manieren waarop Social Media gebruikers zich kunnen uiten binnen de verschillende vormen. Hierdoor kan er inzicht worden verkregen in de potentieel aanwezige onderzoeksdata.

-Blogs (Blogger, Wordpress)
Een blog kan gezien worden als een plek (een website) waar de gebruiker (blogger) met regelmaat nieuwe content plaats die in omgekeerde chronologische volgorde wordt weergegeven. Zo komt de content die het meest up-to-date is bovenaan de pagina. Een blog is dus eigenlijk een logboek van informatie. Blogs kennen hun oorsprong in online dagboeken en bevatten vaak persoonlijke ervaringen of belevingen van de gebruiker. Een blog kan ook ingericht zijn aan de hand van een bepaalde specialisatie en kan zich richten op het overbrengen van een bepaalde expertise.

Binnen blogs hebben de bezoekers veelal de mogelijkheid om op blogposts te reageren. Vaak kunnen de posts ook beoordeeld worden en direct worden gedeeld binnen andere Social Media vormen van de bezoeker.

Social Media aspecten:
Aangezien blogs voortkomen uit het bijhouden van online dagboeken hebben ze vaak een persoonlijk tintje. Ook bevatten blogs elementen waardoor het makkelijk is om posts te delen, te beoordelen of erop te reageren. Vaak is een blogposts een aanleiding voor de lezers om een conversatie te starten.

Onderzoeksdata:
Binnen blogs is er een grote hoeveelheid aan veelal persoonlijke ervaringen, visies en belevingen te vinden. Binnen blogs wordt er vaak dieper ingegaan op een bepaald onderwerp en zijn er binnen de reacties verschillende visies van verschillende gebruikers te vinden.

-Microblogs (Twitter, Jaiku)

Microblogs zijn blogs waarbinnen de gebruiker een beperkt aantal leestekens heeft per blogpost. Twitter is momenteel in Nederland het bekendste voorbeeld van een microblog. Statusupdates zijn een belangrijk onderdeel van microbloggen en Twitter was in basis niet meer dan een kanaal om status updates te delen met de community. Later werd Twitter ook gebruikt als instand massaging tool doordat gebruikers direct (@) berichten naar elkaar gingen sturen. Doordat er bij microblogging maar een beperkte invoermogelijkheid is zal de gebruiker de berichten zeer beknopt moeten houden. Dieper ingaan op bepaalde onderwerpen is meestal binnen één post niet mogelijk waardoor het achterhalen van de context van een enkele posts niet altijd even makkelijk is.

Social Media aspecten:
Net zoals bij blogs bevatten microblogs vaak persoonlijke ervaringen, visies en belevingen. Wel is het zo dat deze door de beperkte invoermogelijkheid op een beknopte wijze worden beschreven. De posts kunnen makkelijk met de community worden gedeeld en eventueel kunnen mensen uit de community de posts doorsturen of op de post reageren.

Onderzoeksdata:
Microbloggen is snel en mobiel. Doordat microbloggen prima gedaan kan worden vanaf een smartphone is het niet gebonden aan het gebruik van een pc, tablet of laptop. Gebruikers krijgen dus 24/7 de mogelijkheid om te delen. Hierdoor is de data ook veelal location-based. Dit zorgt voor directe analyse mogelijkheden binnen microblogging-data bij bijvoorbeeld een evenement of op een bepaalde locatie. Doordat berichten gebonden zijn aan een beperkt aantal leestekens bevat het meestal een beknopte uiting. Waar een enkel bericht moeilijk te interpreteren kan zijn is het vaak het dialoog dat de relevante data of inzichten kan geven.

-Fora (FOK, Tweakers)
Fora zijn plekken die de mogelijkheid tot publieke discussies bieden. Binnen fora kunnen bepaalde onderwerpen (topics) worden aangehaald waar mensen vervolgens over kunnen praten discussiëren. Om deel te nemen aan een forumgesprek is inloggen meestal vereist.    Ook zijn er regels verbonden aan deelname aan het forum. Er is iemand die een onderwerp (topic) introduceert en het gesprek vervolgens leidt. Binnen fora worden mensen aangemoedigd hun mening omtrent een bepaald onderwerp te delen, waardoor er vervolgens (in veel gevallen) een groepsgesprek ontstaat met voor en tegenstanders.

Social Media aspecten:
Een fora is alleen van nut wanneer er mensen komen die met elkaar in gesprek willen gaan over een bepaald onderwerp. De gedeelde interesse met betrekking tot het onderwerp is hetgeen dat de mensen samenbrengt en het gesprek op gang helpt.

Onderzoeksdata:
Doordat mensen binnen fora worden gestuurd om over een bepaald onderwerp te praten wordt verdieping binnen het gesprek met betrekking tot het onderwerp gestimuleerd. Hierdoor komen visies en standpunten en de totstandkoming daarvan duidelijker aan het licht.

-Location-based social networking (Foursquare, lonely planet app)

Met het toenemend gebruik van smartphones groeit ook het aantal location-based applicaties. Waar mensen voorheen voornamelijk van achter hun bureau gebruik maakte van het internet neemt het aantal mensen dat toegang tot het internet heeft via hun mobiel jaarlijks toe8. De combinatie van het gebruik van een smartphone en het kunnen bepalen waar de gebruiker zich bevindt via gps opende nieuwe deuren voor location-based social networks. Locatie speelt hierbij een sleutelrol. De community wordt opgebouwd vanuit een bepaalde locatie die daadwerkelijk fysiek door mensen binnen de community wordt bezocht. Via status-updates kan de community volgen waar de leden van de community zich bevinden of zijn geweest. Het gebruik van het netwerk kan worden gestimuleerd door het netwerk te voorzien van spelelementen en beloningssystemen.

Social Media aspecten:
Het Social Media aspect zit hem in de mogelijkheid om community’s te vormen aan de hand van locaties die fysiek worden bezocht. Gebruikers genereren zelf locatie gerelateerde relevante content. Ook kunnen locaties worden voorzien van beoordelingen en eventueel kunnen ze worden aanbevolen binnen de community.

Onderzoeksdata:
Location-based data opent een nieuw scala aan onderzoeksdata. Er kan worden achterhaald waar mensen zich bevinden, wat ze van bepaalde locaties denken en hoe vaak locaties worden bezocht. Mensen kunnen letterlijk op de voet worden gevolgd.

-Social networking sites (Facebook, Hyves)
Social networks zijn erop gericht contacten te leggen met andere mensen binnen een eigen profielpagina. Tussen deze contacten zijn er verschillende mogelijkheden om met elkaar te communiceren. Zo kunnen er berichten worden achtergelaten, foto’s en filmpjes worden geplaatst en kan bijvoorbeeld de status worden geüpdate. Social networking sites kunnen gericht zijn op het leggen van privé contacten, of het uitbreiden van het zakelijke netwerk. De gebruikers kunnen ervoor kiezen hun profielpagina wel of niet openbaar te maken. Hierdoor is het profiel wel of niet voor iedereen toegankelijk.

Social Media aspecten:
Binnen Social networking sites zit het Social Media aspect onder andere in het leggen van nieuwe contacten en het onderhouden van contact. Verder is het mogelijk om de community op de hoogte te houden via statusupdates en is er een grote rol weggelegd voor onderlinge aanbevelingen van onder andere nieuws, muziek, video, foto’s events, enzovoorts.

Onderzoeksdata:
Binnen Social networking sites is er een web van connecties te vinden. Binnen deze connecties vinden er continueau status updates plaats. Gebruikers delen persoonlijke ervaringen met de mensen binnen de community en doen aan en af-bevelingen.

-Wiki’s (Wikipedia, Wikia)
Wiki’s maken het mogelijk documenten door verschillende mensen tegelijk te laten aanpassen. Op deze manier wordt het samenbrengen en delen van kennis gestimuleerd. Binnen Wiki’s is elke gebruiker in staat aanpassingen en aanvullingen te maken. Op deze manier ontstaat er een collectieve kennisdatabank.

Social Media aspecten:
Wiki’s komen tot stand door middel van input van vele mensen tegelijk. Het uitwisselen van kennis staat centraal binnen Wiki’s. Binnen Wiki’s wordt er in zekere zin gebruik gemaakt van collectieve kennis die wordt samengebracht om op deze manier beoordeeld te kunnen worden op waarde.

Onderzoeksdata:
Omdat wiki’s voornamelijk draaien om feiten en niet om meningen is het lastig om bijvoorbeeld het sentiment van de auteur uit Wiki’s te halen. Wel kan er een goed beeld verkregen worden van de informatiebehoefte van de bezoekers.

-Social bookmarking (Delicious, Digg)
Binnen Social bookmarking draait het om het delen van favorieten en het doen van aanbevelingen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld aanbevelen van favoriete websites (links) of artikelen. De gebruikers kunnen op eenvoudige wijze aan hun community laten weten wat zij wel en niet aanbevelen en/of relevant vinden.

Social Media aspecten:
Gebruikers kunnen via Social bookmarking aanbevelingen doen binnen hun community. Ook kunnen er nieuwe community’s worden opgebouwd vanuit de aanbevelingen doordat de aanbevelingen inzichtelijk zijn en er linken kunnen worden gelegd binnen het aanbevelingsgedrag.

Onderzoeksdata:
De links binnen de aanbevelingen kunnen interessante onderzoeksdata opleveren. Ook kan er op een makkelijke manier worden geïnventariseerd wat binnen een community aanzet tot aanbevelingsgedrag en wat niet.

-Social gaming (World of warcraft, Second life)
Social gaming kan worden gezien als sociale interactie op spelenderwijze. Samenwerken speelt hierbij een belangrijke rol. Spelelementen komen veel terug in andere vormen van Social Media (badges systeem bij Foursquare). Steeds vaker zien we dat Sociale interactie en samenwerking als basis dient binnen de opzet van een game (Farmville).

Social Media aspecten:
Binnen Social gaming draait het vaak om individuele vooruitgang door middel van collectieve kennis (samenwerking). Hierbij is het leggen van nieuwe contacten en het delen van ervaringen en kennis van groot belang.9

Onderzoeksdata:
Wat er binnen Social games wordt besproken of gedaan, wordt tot op heden nog niet meegewogen binnen Social Media analyzers. Binnen Social gaming is er een grote rol weggelegd voor psychologische aspecten rondom tactiek, leiderschap en samenwerking.

-Social video, foto en muziek sharing (Youtube, Flickr)

Social video, foto en muziek sharing draait om het delen, samen beleven en aanbevelen van video’s, foto’s en muziek. Er wordt in veel gevallen een plek gefaciliteerd waar mensen de ruimte krijgen om video’s, foto’s en muziek te plaatsen of te verkrijgen.

Social Media aspecten:
Het delen van video’s, foto’s en muziek is één van de vele aspecten van Social video, foto en muziek sharing.  Zo kunnen video’s, foto’s en muziek worden aanbevolen en beoordeeld. Het door de gebruikers zelf toevoegen van foto’s, video’s, muziek, commentaar, beoordelingen en aanbevelingen draagt bij aan de sociale interactie.

Onderzoeksdata:
Behalve dat het aantal views, de ratings en het commentaar geanalyseerd kan worden, kan de inhoud van de foto’s en video’s ook de nodige onderzoeksdata opleveren. Het duurt niet lang voordat elementen binnen video’s en foto’s geautomatiseerd kunnen worden herkent en voorzien van een label. Dit brengt voor onderzoekers een hoop nieuwe data met zich mee.





Conclusie (nu en in de toekomst?)
Door de vormen nader te bekijken kan worden geconcludeerd dat elke vorm aspecten bevat die bij kunnen dragen aan het verkrijgen van inzicht in mensen en de manier waarop zij tegenover bepaalde onderwerpen staan. Wel is het zo dat bij de vormen waarbij één of meerdere van de aspecten: ervaringen delen, belevingen delen, discussiëren/converseren en beoordelen aanwezig is, de kans groot is dat er data is te vinden die directe betrekking heeft tot merken en de manier waarop mensen tegen merken aankijken. Binnen imago onderzoek zal deze data van grote waarde kunnen zijn, gezien de manier waarop mensen bepaalde dingen beleven en ervaren en de manier waarop er over merken wordt gesproken van invloed is op het imago van een merk. De aspecten ervaringen delen, belevingen delen, discussiëren/converseren en beoordelen komen in sterke mate voor binnen de Social Media vormen:
-Blogs
-Microblogs
-Fora

Waar rekening mee gehouden moet worden is de overlap van aspecten binnen de verschillende vormen. Zo kunnen aspecten die een blog relevant maakt voor Social Media merkimago onderzoek ook voorkomen binnen andere vormen. Social networking sites beperking zich bijvoorbeeld al lang niet meer tot alleen het faciliteren van community vorming. Binnen Social networking sites kunnen gebruikers ook blogs beginnen, informeren en op de hoogte houden.

Er moet bij onderzoek binnen Social Media nagedacht worden over de steeds vaker overlappende aspecten binnen de Social Media vormen. De beweging binnen Social Media waarbij aspecten binnen verschillende vormen terug komen, biedt nieuwe onderzoeksmogelijkheden. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld het analyseren van beoordelingen en commentaar bij Youtube filmpjes of Flickr foto’s. Hieruit blijkt nogmaals dat onderzoek binnen Social Media zich niet hoeft te beperken tot het analyseren van sentimenten binnen uitingen op blog’s en fora. De nieuwe wereld genaamd Social Media kan inzichten bieden op vele verschillende manieren.